• Om Sopköket

    100 000 elefanter. Så mycket mat slängs i Sverige varje år av butiker och grossister. Det påverkar både miljön och utgör en onödig kostnad för livsmedelsbranschen. Samtidigt råder stor arbetslöshet bland nyanlända och folk från förorten. Många med hög kunskap inom matlagning, service mm.

Det här är SOPKÖKET

Vår verksamhet

Vi driver catering och restaurang på räddade råvaror, skänker måltider och skapar jobb. Vårt hjärta utgår idag från Söderhallarna, där vi tillreder catering och även har vår första restaurang. Varmt välkomna förbi eller hör av dig för catering till ditt event!

Mvh, Sopköket teamet

En resa till Indien…

Sopköket grundades sommaren 2015 av Filip Lundin efter en längre resa i Indien. Där lärde han sig recept som sauterat bananskal men framförallt vikten av att ta tillvara på varje råvara. Tillbaka i Sverige började han studera Retail Management på Stockholms Handelshögskola och fick upp synen för branschens stora utmaningar. Med ny inspiration och en vilja att göra skillnad såddes idén till Sopköket.

Det började med en stor dagens soppa (syrlig thai soppa) i Rålambshovsparken i Stockholm en solig sommardag. Bilder togs och en fb-sida skapades. Därefter gjordes ytterligare några testevent och när vi fick vårt första samarbete med ICA Essingen tog det fart på riktigt.

Mer än bara catering

Sopköket tar totalgrepp om svinnet. Till detta hör miljön, människor, lokaler, materialsvinn m.m.

Vårt främsta fokus är att minska matsvinnet. Vårt mål: minst 50% räddade råvaror per tillagad måltid. Dessa räddas idag i samarbete med Paradiset Matmarknad, Saltå Kvarn, Bio Food, Sebastien Boudet, Gourmet Food, Dole, Fior di Latte, Foodloopz m.fl.

Vi vill även skapa jobbtillfällen för folk som står utanför arbetsmaknaden. Det kan röra sig om nyanlända och andra marginaliserade grupper, ofta med tidigare kunskap inom matlagning ut av hela råvaran.

Vi har en noll-vision matrester i vår verksamhet, som vi arbetar aktivt för att nå genom att erbjuda doggie bags på mindre caterings, samt skänka mat till behövande. Vi skänker både räddade råvaror och tillagd mat så ofta vi kan (upp till 2 gånger i veckan), i samarbete med bl.a. Filadelfiakyrkans härbärge. Här söker vi nu gärna fler samarbeten! Har du en hjälporganisation i behov av mat och i närheten av Söderhallarna, eller med möjlighet att komma och hämta upp, hör gärna av er! Vår verksamhet växer och vi har mer att skänka.

År 2016

I november fick vi äntligen vårt första restauranggodkända kök i samarbete med en grundskola. Detta ledde till våra tre första cateringuppdrag för bl.a. H&M i november – december, där vi serverade mellan 100 till 500 gäster. Vi räddade 1 ton råvaror och 415 liter dryck. Skänkte 700 mål mat och 40 påsar bröd. Totalt lagade vi mat 7 ggr år 2016, testade konceptet, tävlade i Smaka på Stockholm med IBM Chef Watson och blev utnämnda till årets företag i tävling Sveriges Ungdomsentreprenör.

År 2017

Text kommer snart. 🙂

År 2018

Text kommer snart. 🙂

År 2019

Text kommer snart. 🙂

SOPKÖKETS HJÄLTAR

Sopköket Team består idag av Elin Magndahl (kock), Anna Åkerman (admin), Maureen Nassali (redovisning), Maria Kaiser (restaurangchef), Daniel Behr (disk, service), Zabihulla Hussaini (service, kock, disk), Jojje Hurtigh (service, disk), Stephen Nelson (disk), Mikael Andersson (kökschef), Pontus Gustafsson (controller), James Johansson (foto), Michelle Axelsson (video), Filip Lundin (VD, marknadsföring)

Sopkökets första verksamma år var till stor del beroende av den fantastiska och osjälviska hjälpen från volontärer, familj och vänner. Extra tack till kockarna Cathy Xiao Chen (VD smaka lokal), Hassan Zubier, José Campos Martinez, Birgit Lundin, Mats ”il massimo” Carlsson (VD Nordic Wine Company), Emma Hagner, Maria Michael (VD Fittness Butter), Babak Asadi (persiskmat.se) och Leif Öhman för er ovärderliga kunskap och tid, inte minst under uppstart av Sopköket, våra 10 första cateringuppdrag och 3 första skolluncher.

Tack också till volontärer och inspirationskällor Mikael Andersson, Mikael Cristea, Maria Aziz, Eric Ji, Natascha Laszlo, Ana Bonilla, Lisa Vestin, Lennox Edric, Misha Mindful, Mario, Xin Li, Katrin Zdragka, Julia Lönnqvist, Erik Thorell, Clara Linder, Samantha Huynh, Matthew Hearle, Elena Schmid, Victor Becker, Venkata Krishna, Camila Barrios, Kumar Pramod, Yash Todar, Oytun Yildirimdemir, Theresia Hagström, Max Lauritzen, Elias Karlsson, Edda Edlund, Vivian Wei, Chichiu Poon, James Clark, Annika Kuchenbuch, Vera Carlbaum, Mats Lundèn, Karin Boerman, William Lu, Louise Lindén, Isabella Falck, William Lu, Antonie Schwaiger, Szilvia Szilágyi, Danae Longfeet, Raj Kumar, Samuel Segawa, David Nordén, Niklas Ohlsson, Munib Annobi, Jonas Hermann.

Tack Andrès Luna (Kalinka Mitsui) för din hjälp som fotograf och Johnny Ly (Alatus Utveckling) för vår fina hemsida.

Ni är alla helt otroliga! /Filip Lundin

Sopkökets sociala påverkan

8805

Skänkta måltider (st)

21893

Minskat matsvinn i kg

Vi är SOPKÖKET

FILIP LUNDIN
Grundare och VD

filip@sopkoket.se

0733996308

Hej!

Kul att du hamnat här! Jag är en obotlig idéspruta och entreprenör. Första idén var när jag var 16 år men Sopköket är det första projekt som på riktigt tagit sig från hyllan och ut i verkligheten. Jag har ett stort intresse för miljöfrågor och älskar att lösa problem. Idag satsar jag helhjärtat på Sopköket och studerar halvfart på Stockholms Handelshögskola Retail Management. Att nå dit vi har kommit idag med Sopköket hade aldrig varit möjligt utan alla fantastiska volontärer och kockar som hjälpt till hittills.

Text kommer snart.

Elin Magndahl

Kock

Text kommer snart.

Anna Åkerman

Administration

Text kommer snart.

Maureen Nassali
Redovisning

Text kommer snart.

Daniel Behr
Disk, Service

Text kommer snart.

Zabihullah Hussaini
Service, Kock, Disk

Text kommer snart.

Jojje Hurtigh
Service, Disk

Text kommer snart.

Stephen Nelson
Kockassistent, Disk

Text kommer snart.

Mikael Andersson
Kökschef

Text kommer snart.

Pontus Gustafsson
Controller

James Johansson
Fotograf

Text kommer snart.

Michelle Axelsson
Video

Kock
vacant

Nu anställer vi ytterligare kock i köket.

Vill du jobba hos oss? Till jobbannons klicka här.

SOPKÖKET i Media

Södermalmsnytt 2017-11-26 Han gör soppor av sopor

Dagens Nyheter 2017-11-20 Ny restaurang på Söder serverar sopor

Allt om Stockholm 2017-11-20

Mötesplats Social Innovation 2017-11-14 100 sociala innovationer som kan förändra Sverige

Podden Älska Stockholm 2017-10-25 Sopköket, cykelkonflikt och gatubokhyllor

AIESEC in Sweden 2017-10-09 Foodage – Food Mission Sweden

SVT Junior 2017-06-08 De äter skolmat gjord på ”sopor”. Maten får toppbetyg av eleverna

SEB Get started 2017-05-18 ”Vi lagar mat av räddade råvaror”

SSES Startup Day 2017-04-22 ”There is no competition”

SEB Make it 2017-04-20 Entreprenören bakom Sopköket har fokus på svinn

Stockholms Fria 2017-04-20 Ratade råvaror blir skolmat

Vinnova 2017-03-21 Sopköket ska laga mat åt skolelever

Kungahuset 2017-03-17 Prinsparet inviger grundskola

Magasin Måltid 2017-03-17 Sopköket gör skolmat av rester

TV4 Nyheterna 2017-03-16 Sluta slänga mat! Här är bästa tipsen

TV4 Nyheterna 2017-03-16 Skolan som serverar mat av råvaror som andra skulle slängt

TV4 Nyhetsmorgon 2017-03-16 Maria Forsblom gästar skola där matsvinn blir skollunch

DN Sthlm 2017-02-26 Räddade råvaror ska bli skolmat

Projekt Matlust 2016-11-01 Sopköket – en del av MatLust

Restauranger & Storkök nr 6 2016-10-18 Sopköket tar totalgrepp på svinn

The Awesome Foundation 2016-08 Sopköket

DI Digital 2016-08-28 Fjorton Startups som vill förändra hur du äter

Axfoundation 2016-06-09 Kockduell – tävlar i att laga mat på ”sopor”!

Gastronomiska Samtal 2016-06-04 Nyfiken på Filip Lundin

DI Digital 2016-05-30 Elementärt min käre Chef Watson!

Smaka på Stockholm 2016-05-27 IBMs superdator Watson utmanar svenska toppkockar under Smaka på Stockholm

DI Digital 2016-05-19 Matsystemet rasar! Kan tekniken rädda det?

Buzzter 2016-04-28 Sopköket

ICANyheter 2016-04-16 ICA Essingens svinn blir till lunch i Sopköket

Stockholm Direkt 2016-02-24 Butiken på Lilla Essingen ger sitt matsvinn till foodtruck

JMK 2015-10-27 Minst och fulast är bäst