Det här är SOPKÖKET
Vår verksamhet
Vi driver catering och restaurang på räddade råvaror, skänker måltider och skapar jobb. Vårt hjärta utgår idag från Söderhallarna, där vi tillreder catering och även har vår första restaurang. Varmt välkomna förbi eller hör av dig för catering till ditt event!
Mvh, Sopköket teamet
En resa till Indien…
Sopköket grundades sommaren 2015 av Filip Lundin efter en längre resa i Indien. Där lärde han sig recept som sauterat bananskal men framförallt vikten av att ta tillvara på varje råvara. Tillbaka i Sverige började han studera Retail Management på Stockholms Handelshögskola och fick upp synen för branschens stora utmaningar. Med ny inspiration och en vilja att göra skillnad såddes idén till Sopköket.
Det började med en stor dagens soppa (syrlig thai soppa) i Rålambshovsparken i Stockholm en solig sommardag. Bilder togs och en fb-sida skapades. Därefter gjordes ytterligare några testevent och när vi fick vårt första samarbete med ICA Essingen tog det fart på riktigt.
Mer än bara catering
Sopköket tar totalgrepp om svinnet. Till detta hör miljön, människor, lokaler, materialsvinn m.m.
Vårt främsta fokus är att minska matsvinnet. Vårt mål: minst 50% räddade råvaror per tillagad måltid. Dessa räddas idag i samarbete med Paradiset Matmarknad, Saltå Kvarn, Bio Food, Sebastien Boudet, Gourmet Food, Dole, Fior di Latte, Foodloopz m.fl.
Vi vill även skapa jobbtillfällen för folk som står utanför arbetsmaknaden. Det kan röra sig om nyanlända och andra marginaliserade grupper, ofta med tidigare kunskap inom matlagning ut av hela råvaran.
Vi har en noll-vision matrester i vår verksamhet, som vi arbetar aktivt för att nå genom att erbjuda doggie bags på mindre caterings, samt skänka mat till behövande. Vi skänker både räddade råvaror och tillagd mat så ofta vi kan (upp till 2 gånger i veckan), i samarbete med bl.a. Filadelfiakyrkans härbärge. Här söker vi nu gärna fler samarbeten! Har du en hjälporganisation i behov av mat och i närheten av Söderhallarna, eller med möjlighet att komma och hämta upp, hör gärna av er! Vår verksamhet växer och vi har mer att skänka.
År 2016
I november fick vi äntligen vårt första restauranggodkända kök i samarbete med en grundskola. Detta ledde till våra tre första cateringuppdrag för bl.a. H&M i november – december, där vi serverade mellan 100 till 500 gäster. Vi räddade 1 ton råvaror och 415 liter dryck. Skänkte 700 mål mat och 40 påsar bröd. Totalt lagade vi mat 7 ggr år 2016, testade konceptet, tävlade i Smaka på Stockholm med IBM Chef Watson och blev utnämnda till årets företag i tävling Sveriges Ungdomsentreprenör.
År 2017
Text kommer snart. 🙂
År 2018
Text kommer snart. 🙂
År 2019
Text kommer snart. 🙂
SOPKÖKETS HJÄLTAR
Sopköket Team består idag av Elin Magndahl (kock), Anna Åkerman (admin), Maureen Nassali (redovisning), Maria Kaiser (restaurangchef), Daniel Behr (disk, service), Zabihulla Hussaini (service, kock, disk), Jojje Hurtigh (service, disk), Stephen Nelson (disk), Mikael Andersson (kökschef), Pontus Gustafsson (controller), James Johansson (foto), Michelle Axelsson (video), Filip Lundin (VD, marknadsföring)
Sopkökets första verksamma år var till stor del beroende av den fantastiska och osjälviska hjälpen från volontärer, familj och vänner. Extra tack till kockarna Cathy Xiao Chen (VD smaka lokal), Hassan Zubier, José Campos Martinez, Birgit Lundin, Mats ”il massimo” Carlsson (VD Nordic Wine Company), Emma Hagner, Maria Michael (VD Fittness Butter), Babak Asadi (persiskmat.se) och Leif Öhman för er ovärderliga kunskap och tid, inte minst under uppstart av Sopköket, våra 10 första cateringuppdrag och 3 första skolluncher.
Tack också till volontärer och inspirationskällor Mikael Andersson, Mikael Cristea, Maria Aziz, Eric Ji, Natascha Laszlo, Ana Bonilla, Lisa Vestin, Lennox Edric, Misha Mindful, Mario, Xin Li, Katrin Zdragka, Julia Lönnqvist, Erik Thorell, Clara Linder, Samantha Huynh, Matthew Hearle, Elena Schmid, Victor Becker, Venkata Krishna, Camila Barrios, Kumar Pramod, Yash Todar, Oytun Yildirimdemir, Theresia Hagström, Max Lauritzen, Elias Karlsson, Edda Edlund, Vivian Wei, Chichiu Poon, James Clark, Annika Kuchenbuch, Vera Carlbaum, Mats Lundèn, Karin Boerman, William Lu, Louise Lindén, Isabella Falck, William Lu, Antonie Schwaiger, Szilvia Szilágyi, Danae Longfeet, Raj Kumar, Samuel Segawa, David Nordén, Niklas Ohlsson, Munib Annobi, Jonas Hermann.
Tack Andrès Luna (Kalinka Mitsui) för din hjälp som fotograf och Johnny Ly (Alatus Utveckling) för vår fina hemsida.
Ni är alla helt otroliga! /Filip Lundin