Hållbar catering i Stockholm som förändrar på riktigt
Sopköket är mer än ett prisbelönt cateringföretag i Stockholm – vi driver en regenerativ rörelse för ett nytt matsystem. Sedan 2015 har vi räddat över 140 ton matsvinn, skänkt närmare 90 000 måltider och byggt ett köksteam där minst hälften rekryterats från socialt utanförskap. Varje dag visar vi att det går att driva ett lönsamt företag som ger mer än det tar – både för människor och planeten. Läs vår Hållbarhetspolicy för att gå på djupet.
Vi erbjuder hållbar catering som förenar gastronomi och samhällsnytta. I vårt produktionskök i Skatteskrapan på Södermalm skapas måltider från grunden med räddade råvaror och menyer signerade stjärnkockarna Danilo Mariano (tidigare Villa Dagmar) och Frida Ununger (tidigare L’Avventura och Stureplansgruppen). Tillsammans med köksteamet levererar de smakrika rätter med minimal klimatpåverkan och maximal samhällsnytta.
När du väljer Sopköket väljer du mer än bara god mat – du blir då en aktiv del av lösningen!
Varje månad innebär det att vi kan:
- Rädda 6 ton matsvinn
- Skänka 4 000 måltider
- Ge fast jobb och utbildning till personer från utanförskap
Sopköket är också en stark röst för ett nytt, regenerativt näringsliv och driver opinion för politiska reformer kring matsvinn. Våra initiativ har belönats med bl.a. Circular Gastronomy Award, Änglamarkspriset, Stockholms stads innovationsstipendium och stöd från Postkodlotteriets stiftelse.
Oavsett om det gäller privatfest, företagsevent eller offentlig verksamhet levererar Sopköket gastronomisk och hållbar mat som gör skillnad. Med kunder som Spotify, Fotografiska och Marshall – och matpartner som ICA, Fabrique, René Voltaire och Coop – visar vi att riktigt god mat kan förändra världen.
Vill du bli en del av rörelsen?
Välj Sopköket för din nästa beställning
– tillsammans skapar vi ett matsystem utan svinn, hunger eller utanförskap.
Sedan starten 2015 har vi bidragit till
Catering till Food Planet Prize (världens största miljöpris), öppna event hos A House med Johan Rockström och Magnus Nilsson som hedersgäst & kund.
Vår historia – från food truck-dröm till hållbarhetsrörelse i världsklass
Sopköket grundades 2015 av Filip Lundin – då 23 år gammal och student på Handelshögskolan i Stockholm. Idén föddes efter en resa till Indien, där han träffade sin farfars släkt och inspirerades av ett kök som tog tillvara på allt – till och med bananskal. Där väcktes drömmen om en food truck som skulle förena matglädje, klimatnytta och socialt ansvar.
Tillbaka i Sverige tog Filip studieuppehåll för att förverkliga idén, med ett tydligt mål: att minska matsvinnet, skapa jobb och laga riktigt god mat. Det som började med pop up-event och ett samarbete med en lokal ICA-butik har tio år senare vuxit till ett prisbelönt socialt företag med en världsunik affärsmodell – cirkulär och ekonomiskt självbärande. På vägen har Sopköket bland annat drivit skolmatsprojekt i Husby och tre olika restauranger i Söderhallarna.
Tillsammans med mentorn Johan Gottberg (f.d. grundare av K-märkt och Restauranglabbet) utvecklade Filip och teamet en logistikmodell där frysrum, storkok och råvaruförädling står i centrum. Modellen frigör tid för det som gör skillnad: att rädda mat, stötta människor och leverera smakrik, hållbar catering – samt cirkulära frysta måltider.
Idag bjuds Filip tillbaka till den akademiska världen, nu som gästföreläsare för internationella studenter, bland annat från världsledande Wharton University och Europeiska Unionen.
Sopköket är inte längre bara ett företag – det är en rörelse för ett nytt regenerativt matsystem som ger mer än det tar.
(Läs mer om Filips föreläsningar och våra kurser.)
Vår historia – från food truck-dröm till hållbarhetsrörelse i världsklass
Sopköket grundades 2015 av Filip Lundin – då 23 år gammal och student på Handelshögskolan i Stockholm. Idén föddes efter en resa till Indien, där Filip träffade sin farfars släkt och inspirerades av ett kök som tog tillvara på allt – till och med bananskal. Där och då väcktes drömmen om en food truck som kombinerar matglädje, klimatnytta och socialt ansvar.
hemma i Sverige tog Filip studieuppehåll och förverkligade sin idé – med ett tydligt mål: att minska matsvinnet, skapa riktiga jobb och laga riktigt god mat. Det som började med sporadiska pop-up event och en lokal ICA butik har, tio år senare, vuxit till ett prisbelönt socialt företag med en världsunik affärsmodell – 100 % cirkulär och ekonomiskt hållbar. Vägen har gått via allt från skolmatsprojekt i Husby till tre olika restauranger i Söderhallarna. Tillsammans med mentorn Johan Gottberg (f.d. grundare av K-märkt och Restauranglabbet) utvecklade Filip och teamet en logistikmodell där frysrum, storkok och råvaruförädling står i centrum. På så vis frigörs tid för att rädda mat, stötta människor och samtidigt leverera smakrik hållbar catering i Stockholm – samt våra cirkulära frysta måltider.
Idag bjuds Filip tillbaka till den akademiska världen – nu som gästföreläsare för internationella studenter, bland annat från världsledande Wharton University och Europeiska Unionen. Sopköket är inte längre bara ett företag. Det är en rörelse för ett nytt regenerativt matsystem – som ger mer än det tar. Läs mer om Filips föreläsningar och våra kurser här.
Catering till Food Planet Prize (världens största miljöpris), öppna event hos A House med Johan Rockström och Magnus Nilsson som hedersgäst & kund.